imagesПоследната вечеря на Иисус Христос била с Пилат Понтийски, римския управник, наредил разпятието му, твърди в нова книга холандски професор.

Авторът на творбата "Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ" Рулоф ван дер Брук от университета в Утрехт разчел старинни коптски текстове отпреди 1200 години, открити близо до египетската столица Кайро. Те давали съвсем нова трактовка за последните дни от живота на Спасителя.

Апокрифното евангелие хвърляло нова светлина и върху факта защо Юда бил принуден да целуне Христос, за да го посочи на римските войници. Издайническият жест бил провокиран от обстоятелството, че Спасителят можел да променя вида си и дори да става невидим. Освен това предаването му на войниците не се било случило в четвъртък, както е написано в Новия Завет, а във вторник.

Според наскоро дешифрираните коптски текстове в тях било написано: "И евреите казаха на Юда: как да го открием, като той мени външността си. Понякога е смугъл, понякога е червен, понякога е бял като платно, понякога е млад, а друг път сгърбен старец!"

За човек, който може да ходи върху вода, да възкръсва от мъртвите, да нахрани пет хиляди души с пет хляба и две риби и да превръща водата във вино, подобни способности не би трябвало да ни изненадат, коментира авторът. Но външната промяна до неузнаваемост не била единствената свръхестествена способност, приписвана на Христос от ръкописите. Той можел да става и невидим.

Ако се вярва на коптските ръкописи, в нощта преди разпъването му на кръста Христос вечерял с римския наместник Пилат Понтийски. Той предложил собственият му син да отиде на кръста, вместо Иисус. Но Синът Божии отклонил предложението. Той казал, че ако иска лесно можел да избегне наказанието. "И Пилат тогава погледна Иисус, но Той стана безтелесен. И не можа да Го види още дълго време", указват старите писания.

По-късно през нощта на Пилат и на жена му им се привидял насън убит орел, който символизирал земната смърт на Христос. Невероятният текст бил написан преди около 1200 години от Свети Кирил от Йерусалим, въпреки че проф. Ван дер Брук се съмнява, че той е истинският му автор. Ръкописът бил открит в манастира "Свети Михаил", който се намира в пустинята северозападно от Кайро. Той бил закупен заедно с други артефакти от американския финансов магнат Джей Пи Морган. Колекцията по-късно била дарена на обществото и сега тя се съхранява в библиотеката на музея на негово име в Ню Йорк.

Проф Ван дер Брук изтъква, че Библията е била вече канонизирана в Египет, когато са били написани текстовете на Свети Кирил от Йерусалим, но подобни апокрифи били достапопулярни сред вярващите по онова време. Монахът, описал случките, със сигурност не е вярвал във всички детайли, но примерно вечерята на Пилат с Христос може и наистина да се е случила.

Christ-Header-600x146

Източник: бтв

Любопитно

"Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената се е целила доста ниско и се е задоволила с много малко!" Джордж Карлин

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube