dark matter atomic nuclei collision 1Тъмната материя, казва физици, е навсякъде. Те обясняват този факт с безспорното наличие на гравитационни сили в познатата Вселена, които са по-големи отколкото масата на видимата материя.

Тъмната материя, продължават те, е точно толкова, колкото е липсата на маса, или по-точно около 80% в нашата галактика.


Тогава къде в крайна сметка може да е отишла?

Ако търсим най-краткия отговор, то той е просто - не знаем.  Но логиката ни подсказва, че след като ние буквално се къпем в изобилие от тъмна материя, вероятно милиарди милиони частици тъмна материя преминават през тялото ни всяка отделна секунда. Но какво влияние биха могли да ни окажат тези частици?

За да намерят отговор на този въпрос, изследователите Katherine Freese и Christopher Savage са изчислили точно колко често една от тези милиарди милиони частици се сблъсква с едно човешко атомно ядро.

darkmatter

 Резултатът?

В зависимост на кой конкретно модел за намиране на Тъмна материя се спрем, един средно статистически човек, с тегло около 70 кг, ще бъде обект на сблъсък с около между 30 и 100 000 на тъмна материя с атомно ядро на година.

Двамата изследователи отказват обаче да кажат това много или малко е, но според много други броя им е незначителен, според това което са допускали по начало. Не че някой може да направи нещо, за да ги избегне!

dark matter atomic nuclei collision

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube