2319-fireИнженери от военната агенция DARPA към Министерството на отбраната на САЩ, която се занимава с военни технологични разработки, създадоха начини да се гаси пожар с помощта на звук или електричество.

Учените са изследвали възможността да се потушава огънят чрез различни физически методи. Два от тях се оказват ефективни и могат да се приложат на практика. Те се основават на въздействието на променливото магнитно поле и на акустичното облъчване.

 В първия случай пламъкът е бил угасен с помощта на специален електрод, покрит със защита от стъкло. Въздействието на полето на огнената плазма довело до образуването на мощни потоци частици – йонни струи, които фактически „отвели“ пламъците. Методът е приложим за погасяване на неголеми огнища.

Другият начин, разработен от американските военни, се свежда до облъчване на пламъците със звукови вълни. В експериментална обстановка съд с горящ хептан е бил поставен между два високоговорителя. Акустичното им въздействие се оказало достатъчно, за да потуши огъня само за няколко секунди. Инженерите обясняват това действие на звука с два процеса. Първият – акустичните вълни изтъняват горящата зона, а освен това те въздействат на повърхността на пожара и увеличават скоростта на изпаряване. Това не води до увеличаване скоростта на изгаряне, а само понижава температурата на огъня и той угасва.

Разработката в американската агенция може да се приложи за създаване на система за автоматично потушаване на пожари, избухващи на кораби и самолети, което би спасило стотици човешки животи.

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube