felix-baumgartners-jump-frontАвстрийският пилот и професионален парашутист Феликс Баумгартнер преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра, съобщиха световните информационни агенции. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1 342 км/ч, предаде Би Би Си.

По предварителни данни свободното падане е продължило 4 минути и 22 секунди. Поставен е рекорд за най-голяма височина, на която се е издигал човек с балон.

Баумгартнер, който е на 43 години, бе в специална капсула и носеше авангарден скафандър. Издигането с хелиевия балон продължи два часа, предаде БТА. Австриецът излетя от гр. Розуел, Ню Мексико, с хелиев балон.

След кацането  Баумгартнер посочи на пресконференция, че за малко да отмени скока, тъй като визьорът в неговия скафандър се е замъглил. Веднага, след като се приземи, той падна на колене и издигна триумфално своя юмрук.

Стартът на Баумгартнер бе проследен от майка му Ева, която се просълзи при излитането на балона. В Розуел за старта са пристигнали също братът на Феликс Баумгартнер, както и баща му, който също се казва Феликс.

При достигането на набелязаната височина Баумгартнер отвори люка, козирува и направи крачката в бездната.
Парашутът бе активиран на височина 2895 м над морско равнище или около 1524 м над повърхността в Ню Мексико.

Ще ви кажа нещо – когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация – единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив”, заяви Баумгартнер, цитиран от Би Би Си.

felix-baumgartner-2

Най-голяма опасност за Баумгартнер бе да не загуби контрол и да започне да се върти около себе си, защото така можеше да загуби съзнание. Скокът на Баумгартнер ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон от 31 333 метра през 1960 г.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 метра, а вторият - през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

felix-Baumgartner-3

Скокът "Свободно падане от Ръба на Космоса" в числа:

1. Най-висока скорост при скок (1 342 км/ч)
2. Най-висока точка на скок с парашут (близо 39 000 м надморска височина)
3. Свободно падане (4,22 минути)
4. Отваряне на парашута (1 524 метра от повърхността на Ню Мексико и на 2 895 м надморска височина)
5. Близо 8 милиона души гледаха скокът наживо в YouTube

 Гледайте цялото видео на скока на Феликс Баумгартнер тук. Светът остана смаян!

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube