large hadron collider largeГолемият адронен колайдер край Женева спря работа за двегодишен ремонт, съобщи Би Би Си.

Най-голямото откритие, направено с ускорителя досега, беше Хигс бозонът.

Заради технически дефекти, които се появиха малко след първоначалното включване, инсталацията не е работила с пълната енергия, за която е проектирана. Програмата за ремонт и повишаване на капацитета би трябвало да позволи това да се реализира в края на 2014 г.

Лъчите в Големия адронен колайдер бяха спрени днес сутринта. Магнитите - 1734 на брой обаче ще се затоплят до стайна температура до събота. След това ще започне ремонтът.

Когато приключи ремонтът през ноември 2014 г., ускорителят ще може да достига енергия от 14 TeV при досегашните 8 TeV.

"Ускорителят и сега работи успешно, но само на половината от максималната енергия, тъй като това е най-безопасният начин за работа с магнитите в момента", заяви Тони Уейдбърг – физик от Университета в Оксфорд.

Проблемът досега беше във връзките между гигантските магнити, които насочват заредените частици по 27-километровия пръстен. Той се появи на осмия ден от пускането на лъчите.

Едновременно с ремонта ще бъдат усъвършенствани и четирите детектора, защитата на електрониката, дори вентилационната система.

Очаква се експериментите да бъдат подновени през февруари или март 2015 г.

Източник: ББС

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube