System Negative Mass

Физици създадоха флуид с "отрицателна маса", ако бутнете предмет напред, започва да се движи назад към вас.

В нормалния свят, когато бутнеш обект, той започва да се движи в същата посока в която е приложена силата, тази връзка е описана от Втори закон на Нютон.

Теоретично, материята с отрицателна маса може да има, също като електрическия заряд има положителна или отрицателна стойност. Феномена е описан от Physical Review Letters journal.

Еикип от учени начело с професор Петер Енгелс от Вашингтонския държавен университет, са изстудили Рубидиеви атоми до абсолютната нула (температура близка до -273 градуса), позната като Бозе-Айнщайн конденз. В това състояние частиците се движат много бавно и следват поведение предречено от квантовата механика, държащи се като вълни. Това състояние се нарича суперфлуид, в което течностите се движат без загуба на енергия.

За да създадат условия за отрицателна маса, учените са използвали лазери за да наблюдават квантови преходи на рубидиевите атоми. "Ако бутнеш нещо с негативна маса, то тръгва към вас", казва съавторът Майкал Форбс, професор по физика във Вашингтонския държавен университет. "Прилича все едно се е ударило в невидима стена".

Усъвършенствайки контрола над процеса, ще даде на учените инструмент за по-нататъшно изучаване на връзките между отрицателната маса в космоса, като неутронни звезди, черни дупки и тъмна материя.

Източник: bbc.com, Physical Review Letters journal

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube