More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Ia.SupernovaПространството се разширява навсякъде, това "ускорение" обаче не се отнася само за галактики, намиращи се в крайните точки на Вселената, но и за всяка друга част във Вселената.

Тъй като разширяването е скорост каквото е ускорението, то тогава променящато се разширяване е променяща се скорост или ускорение. Следователно можем да кажем, че Вселената претърпява ускоряващо разширяване. За тези факти първоначално започна да се говори още през 90-те и началото на 2000г, затова можем да кажем, че това никак не е съвсем нов феномен. Проектите, които са го изучавали, са се наричали The Supernova Cosmology Project, High-Z Supernova Search Team и the Supernova Legacy Survey.

 

Чували сте за Тъмна енергия и това всъщност е абсолютно същото: доказателството, че съществува Тъмна енергия е, че Вселената се разширява. Учените са определили това, като са използвали т.нар. "Стандартна свещ". Стандартната свещ е астрофизически обект, който има някои характеристики, които ни позволяват да определим неговата тотална сияйност, дори и да се намира много далеч. Тъй като степента на тази сияйност, който ние получаваме може да ни даде сведения, за това на какво разстояние е разположен дадения обект, стандартните свещи могат да бъдат изпозлвани, за да ни покажат именно тази дистанция до обекта. Можем дори сами да направим експеримент, за да се уверим в достоверността на това твърдение: ако знаете, да речем, че 60 ватова крушка дава определено количество енергия и след това измерите енергията, която ще получите от същата тази 60 ватова крушка, но стоейки на другия край на стаята, то вие спокойно може да изчислите разстоянието до крушката.

 Standard.Candles.Astronomy

Така астрономите могат да се възползват от тези стандартни свещи, за да определят разстоянието до определени космически обекти като галактиките например и именно този факт е служил за солидна основа в проектите, споменати по-горе. Използвайки определен тип Супернова, наречен "Ia Supernova", астрономите не само определили разстоянието до дадената галактика, но и "червеното отместване" (redshift) на галактиката. Червеното отместване, от своя страна, показва колко точно вселената се е разширила, тъй като светлината е излязла от Суперновата. Астрономите след това могат да сравнят разстоянието с разширяването и да създадат нещо като "История на разширяването" на Вселената.

Оказа се, че именно тези резултати показват, че Вселената се разширява с ускорено темпо.

Но защо това ни накара да се замислим върху идеята за Тъмната енергия? Ами, ускореното разширяване означава, че Вселената става все по-голяма и по-голяма. Тъй като гравитацията е една изключително интересна сила, се предполага, че бихме допуснали, че Вселената вместо това би поискала да стане по-малка, а не по-голяма. Гравитацията трябваше да може да "събере" Вселената отново в едно цяло. Но, ако Вселената все така се разширява все по-бързо, би трябвало да съществува някаква друга сила, която отново да я събира в едно. И тази сила е т.нар. Тъмна енергия. Тъмната енергия е логична и последователна с много други наблюдения, така, че тези факти за Супернова са всъщност наистина много интересни, защото ни позволяват да стигнем до същите изводи, но погледаното от друг ъгъл, до които са стигнали други екипи от учени.

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube