More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

sounds-from-spaceВселената е жива и непрекъснато го доказва. Цялата природа, цялата вселена е жива, прелива от живот, от движение и звуци.

Учените открили, че планетите в Космоса, които са достатъчно плътни, за да могат да се въртят около оста си с период от 4 или по-малко секунди, издават звуци.

Тези звуци не могат да бъдат чути от нас на Земята, защото, първо се намираме много далече и второ заради вакуума в Космоса, през който не могат да преминават звукови вълни.

Откритието обаче е направено от мисиите на двете безпилотни научни сонди –  Voyager 1 и Voyager 2, които са записали емисиите отделяни от планетите и електромагнитните вълни във Вселената. Благодарение на тях са направени записите, чрез които можем да се насладим на уникалните неземни звуци на Космоса. Или по-точно на звуците, които издават планетите от Слънчевата система, както и самото Слънце.

Записите представляват емисии от радиосигнали излъчвани от планетите, които са превърнати в звукови файлове специално за НАСА. Те се използват за по-нататъшни изследвания.

sounds-from-space 

Сложните взаимодействия на заредените частици, пренеси от слънчевия вятър, планетарната магнитосфера и други, създават "звукови" вибрации. Те звучат много интересно, и донякъде леко страховито.

Юпитер, например, се състои основно от водород и хелий. Цялата планета е от газ, с нетвърда повърхност. Налягането и температурите на Юпитер са толкова високи, че газовете постепенно преминават от течност, в компресирана метална "плазма", където молекулите са лишени от външните си електрони.

Ветровете на Юпитер са със скорост хиляди метра в секунда, спрямо ротационното завъртане. Магнитното поле на Юпитер от своя страна, е четири хиляди пъти по-силно от това на Земята, и е с наклон от 11 ° градуса от оста на въртене. Това кара магнитното поле да пулсира, което оказва сериозен ефект върху заредените с електричен заряд частици. Тази плазма, формирана от заредените частици, има свойството да се ускорява извън магнитосферата на Юпитер със скорост от десетки хиляди километра в секунда. Именно тези вибрации на магнитните частици са причината за генериране на някои от звуците, които чувате на този запис.

 Юпитер

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube