More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

space-show-2013Още на 10 януари един от най-опасните космически обекти ще премине покрай Земята: астероидът Апофис, кръстен на египетския Бог на мрака. Не се притеснявайте обаче! Дистанцията между Земята и астероида ще остане достатъчно голяма, около 15 милиона километра. Въпреки това астрономите ще наблюдават внимателно полета на големия около 300 метра астероид, защото той може да се приближи и застрашително до нашата планета. В петък, 13 април 2013 година, астероидът ще бъде на около 30 000 километра от земната повърхност. Космическият обект ще бъде по-близо до Земята от обикновените метеорологични и комуникационни сателити в геостационарната орбита, която преминава на 36 000 километра над екватора.

Едва след седем години е възможно Апофис да се сблъска със Земята. Вероятността е 1 към 100 000, но въпреки това изследователите се изнервени. Поне до януари, когато прецизните радарни наблюдения не докажат, че астероидът няма наистина да ни "посети". Евентуален сблъсък би имал опустошителни последици за Земята.

Друг астероид ще се приближи на 24 000 километра от Синята планета: малкият астероид 2012 DA14. Астрономите изключват сблъсък с него. Затова пък на 15 февруари любителите на космическите приключения могат да наблюдават с телескоп неговото движение между съзвездията Дева и Косите на Вероника. Този астероид е голям само около 40 метра и дори да падне на Земята, ще образува само малък кратер. И то при положение че е от метал. Ако е съставен от порьозни материали, ще се разпадне на съставните си части още в земната атмосфера.

Големи комети през март и ноември

panstars

Кометата Панстарс е още едно доказателство за това колко често Земята може да очаква посещения от дълбините на Слънчевата система. През март 2011 година автоматичната телескопична система "Панстарс", разположена на Хавай, откри ледения къс. На 10 март кометата ще прелети най-близо до Слънцето и ще се приближи до Земята повече от Меркурий. След това ще се отправи към съзвездията Риба и Андромеда и може да бъде наблюдавана от хората в Северното полукълбо.

Изследователите са направили моделни пресмятания и твърдят, че кометата може да бъде наблюдавана с просто око. Въпреки това прогнозите за силата на светлината на кометите са много трудни. Ядрата им са големи само няколко километра и се състоят от лед, малки камъни и много прах. Решаващо за наблюдението на кометата с просто око е количеството лед, което се изпарява при полета й. В края на 2013 година още една комета ще прелети над нашата планета. Откритата през септември комета ISON ще прелети на 28 ноември 2013 на два милиона километра от Слънцето и ще отдели значително количество светлина. Хората ще могат да я наблюдават по време на Коледа в ясното нощно небе. При положение че леденият къс "преживее" близостта си със Слънцето.

Разочарование за любителите на затъмнения

През 2013 година няма да има много сериозни слънчеви и лунни затъмнения. На 25 април ще има лунно затъмнение, но само един процент от лунната повърхност ще бъде затъмнен. Това лунно затъмнение ще могат да наблюдават хората в Европа, Африка, големи части от Азия и Австралия. Любителите астрономи в Австралия и Индонезия могат да наблюдават слънчево затъмнение на 9 и 10 май 2013 година. На 3 ноември обаче ще има пълно слънчево затъмнение. Единственото за 2013 година.

Европейските сателити излитат в Космоса

Връх в европейските космически изследвания ще бъде стартът на три сателита "Шварм" през април. Произведените от фирмата "Астриум" във Фридрихсхафен сателити ще проучват магнитното поле около Земята. Сателитете са готови от една година, но проблеми с руските ракети-носители постоянно отлагаха старта им. Най-сетне през 2013 година те ще бъдат изстреляни в орбита и ще започнат своите измервания на височина от 500 километра.

 

 satellites-in-space-2013

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube