More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

asteroid.vesta.xxПрез следващата седмица Земята ще се размине на „косъм” от сблъсък с астероид: голямо космично парче с диаметър от около 50 метра ще прелети на 15 февруари покрай нас. Откритият само преди година астероид с каталожен номер „2012 DA14” няма да удари нашата планета, увери директорът на програмата за наблюдение на близки обекти до Земята (Near Earth Objects, Neo) на НАСА, Дон Йеоманс, но и допълни, че  "това ще бъде рекордно приближаване". Радарът Голдстоун на НАСА ще проследи точно орбитата на астероида и ще измери неговия размер, ротацията му около собствената ос и т.н.

„От началото на редовния мониторинг на небето през деветдесетте години такъв голям обект не е доближавал толкова много земята ", споделят експертите на НАСА. Скалата, движеща се с около 28 000 километра в час, ще премине покрай Земята в петък след една седмица в 21.24 часа БГ време на около 27 километра разстояние. Орбитата на много от спътниците, инсталирани от нас хората, е по-висока от тези 27 километра. Въпреки това, "вероятността от сблъсък със сателит е изключително малък", допълва Йеоманс.

Един евентуален сблъсък на астероид от големината на "2012 DA14" със Земята практически не може да предизвика глобална катастрофа, но има потенциална енергия да опустоши целия регион където падне.  През 1908г. метеорит се взриви над безлюден район на Сибир и взривната вълна, считана за 1000 пъти по-мощна от тази на атомната бомба над Хирошима, отсече като кибритени клечки над 80 милиона дървета на площ от 2000 квадратни километра в околията на Река „Подкаменна Тунтуска”. До ден днешен парчета от метеорита не са идентифицирани еднозначно.

Дон Йеоманс от НАСА е изчислил, че горе долу всеки 40 години обект като "2012 DA14" прелита  толкова близо до Земята. Сблъсък на голям астероид със Земята се очаква едва веднъж на няколко века. Около 350 астероида в момента са класифицирани като опасни, казва ръководителят на Neo в Space Situational Awareness Programm на Европейската космическа агенция ESA, Детлеф Кошни. "Заплахата не нараства" казва той. "Нараснало е това, което ние знаем. Преди 20 години почти никой не знаеше колко обекта наистина летят в космоса."

Източници:
Spiegel Online (http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/asteroid-2012-da14-kommt-der-erde-naeher-als-satelliten-a-881581.html)
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event)

 

asteroid.vesta.1

 

asteroid.vesta.2

 

asteroid.vesta.3

 

asteroid.vesta.4

 

asteroid.vesta.5

 

asteroid.vesta.6

 

asteroid.vesta.7

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube