More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

mad-scientist-lНа забавна церемония в Харвард бяха раздадени годишните Антинобелови награди.

Името на отличията на английски е IgNobel, което е съчетание от ignoble (недостоен, долен, низък, подъл) и името на създателя на Нобеловите награди Алфред Нобел.

По традиция тези отличия се връчват от истински нобелови лауреати броени дни преди началото на седмицата на Нобеловите награди, която е първата от месец Октомври.

ИгНобели получават учените, направили открития, "карат хората първо да се засмеят, а след това да се замислят".

 Холандката Анит Иърланд получи наградата за психология, след като открила, че хората възприемат света различно в зависимост от това на коя страна гледат.

Психолозите смятат, че за хората нещата вляво са по-малки, а вдясно по-големи - например така броим - започваме от по-малките числа, които са вляво, а надясно в редицата те нарастват.

Сега холандската специалистка е доказала, че ако хората гледат Айфеловата кула с наклонена наляво глава, тя им изглежда по-малка.

Крейг Бенет от Университета на Калифорния и негови колеги пък бяха отличени в категорията "Неврология" за изследването на мъртва сьомга чрез ядрено магнитен резонанс.

Въпреки че рибата не била жива, учените успели да засекат мозъчна активност у нея. В миналото Бенет е правил подобни изследвания с тиква и кокошка...

Реймънд Голдщайн от Кеймбридж получи наградата за физика, след като е проучил как се поклаща косата, носена на "конска опашка".

За да направи това, той е започнал с изследването на свойствата на всеки отделен косъм - като например това, колко е къдрав и твърд, за да може в крайна сметка да изработи математически модел, който описва как се поклаща цялата опашка.

Сред тазгодишните лауреати са проф. Руслан Кречетников от Калифорнийския университет в Санта Барбара и аспирантът Ханс Майер, изследвали причините, поради които при ходене кафето може да се разплиска.

Както много от проучванията, печелили наградата предни години, и това започнало с наблюдението на банални неща от ежедневието.

Кречетников и Майер били на конференция и по време на кафе паузата им направило впечатление как хората се опитват да не се залеят с кафе, носейки си чашката, докато вървят.

Динамиката на течностите е важна например в ракетостроителството, защото разплискването на горивото може да дебалансира ракетата, но никой преди нас не е изучавал как се разплисква кафето, обяснява Кречетников.

"Ние просто искахме да задоволим любопитството си. Лично за мен това отговаря на вижданията ми за наука - в нея трябва да има и нещо забавно, коментира ученият.

Японски изобретатели, създали устройството SpeechJammer, позволяващо дистанционно "да се затвори устата" на приказливците, спечелиха наградата за акустика.

Микрофон възприема звуковите вълни, които издават нарушителите на тишината, а високоговорител ги възпроизвежда със забавяне от части от секундата. Изобретателите твърдят, че това напълно дезориентира мозъка и човек веднага млъква.

Да спечеля "ИгНобел" винаги е било мечта за един луд учен като мен, призна Казутака Курихара, един от отличените японски специалисти.  

Руският инженер Игор Петров, разработил метод за превръщане на взривни вещества в диаманти, бе награден с антиотличието в категорията "Борба за мир".

"Дами, ако ви трябват диаманти, ще се срещнем след церемонията. Но не забравяйте да си носите експлозивите" - пошегува се Петров, работещ в компанията SKN, разположена в научното градче Снежинск.

Наградата за литература получи Американската статистическа служба за доклад относно докладите за писането на доклади.

Наградата за химия получи Йохан Петерсон, който е открил защо в някои части на Швеция косите на хората са станали... зелени. Самият учен се появи на церемонията с боядисана в зелено брада.

Наградата за анатомия получиха Франс де Ваал и Дженифър Покорни, които открили, че шимпанзетата могат да се познаят едни други не по лицето си, а по... задните си части.

Наградата за медицина отиде при Емануел Бен-Сусан, който обяснява как докторите, които извършват колонокопия, да предпазят пациентите си от избухване... Буквално.

brain that wouldnt die

Обикновено Антинобеловите награди се връчват във всички "нобелови категории" - физика, химия, медицина, литература, икономика, борба за мир. Получават ги обаче и учени, които работят в области като биологията, мениджмънта. Освен това за особено оригинални и достойни за антинагради изследвания често се създават специални тематични категории.

Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите, споделя Ейбрахамс.

Всички изследвания са реални и са публикувани в престижни научни и медицински издания.

Любопитно

Венера е единствената планета в Слънчевата система, която се върти по часовниковата стрелка.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube