More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

ciklite-na-saniaСънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността в дълбока фаза, възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Спящите обикновено се движат между 4 и 6 такива цикъла през нощта, като всеки от тях продължава между 70 и 110 мин. Всеки цикъл на съня базисно се разделя на 2 основни фази - REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. По-нататък не-REM сънната фаза се разделя на 4 нива, които преминават през будност (или REM) през дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на не-REM съня с мозъчните вълни, които идват бавно и редовно, кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и парализа на мускулите от брадичката надолу.

Първият цикъл на нощта има тенденция да има кратки REM периоди и дълги периоди на дълбок сън. По-късните цикли (след 4-5 часа сън) имат дълги REM периоди и кратко дълбоко сънуване. Сутрин повечето от спящите са в 1, 2 стадий или REM сън с много малко или никакъв дълбок сън (фаза 3 и 4). Децата са уникални с това, че прекарват повече от 50% от съня си в REM фаза.

Стадий 1 (Сънливост) - Влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. И можем лесно да бъдем събудени. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий 2 (Лек Сън) - Очните ни движения спират и мозъчните ни вълни (флуктуации на електрическа активност, които могат да се отчетат с електроди) се забавят до случайни избухвания на бързи вълни. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадий 3 и 4 (Дълбок Сън) - Бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, разпръсквайки се с по-малки и бързи вълни. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително Делта вълни. Много трудно е да събудиш някой през фаза 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората събудили се по време на дълбок сън често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути докато се разбудят.

REM Сън - По време на REM съня дишането ни става по-бързи, нередовни и повърхностни; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана.  Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане също и мъжете получават ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня.

Lucid-Dreams

Любопитно

Вярва се, че астероидите и кометите са много стари останки, образувани с формирането на Слънчевата система (преди около 4 милиарда години!).

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube