More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

sun.rainСпоред някои учени галактическите космически лъчи предизвикват поява на облаци, като йонизират частиците в атмосферата, а слънчевият вятър влияе върху броя на достигащите земята лъчи.

Слънцето е почти на 150 млн. км от Земята, но изглежда определя пълноводието на земните реки, посочва сп. "Ню сайънтист". Нивото на водата в р. Парана в Южна Америка, което зависи от дъждовете, се покачва и спада пропорционално на броя на слънчевите петна.

Макар и учените да отхвърлят възможността глобалното затопляне да се дължи на слънчевата активност, някои допускат, че е възможно тя да се отразява на валежите. Досега обаче никой не е успял да провери това, защото е трудно да се съберат данни за валежите за продължителен период в достатъчно големи области, за да няма локално вариране.

Пабло Мауас от университета на Буенос Айрес и колегите му възприемат различен подход. Те изследват 4000-километровата р. Парана. Тя е четвърта по пълноводие в света и затова е добър индикатор за валежите на континента. Нивото й се измерва от станция в Кориентес от 1904 г. за целите на търговското корабоплаване.

Сравнението на нивото на реката със слънчевите петна годишно показа, че обемът на водата се увеличава и намалява в зависимост от техния брой. Шансът отношението да е случайно, е едва 0,01%.

Как точно Слънцето влияе върху валежите на Земята, не е ясно. Според някои учени галактическите космически лъчи могат да предизвикват поява на облаци, като йонизират частиците в атмосферата, а слънчевият вятър може да влияе върху броя на достигащите земята лъчи. По този сценарий обаче валежите ще са повече, когато слънчевата активност е малка, защото тогава слънчевият вятър е по-слаб, а космическите лъчи - повече.

Климатологът Джонатан Овърпек от университета на Аризона допуска, че слънчевото излъчване може да се отразява върху пълноводността на р. Парана, като въздейства върху хидрологическия цикъл в тропиците и субтропиците.

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube