speed-of-lightУчените от ЦЕРН, които твърдят, че са регистрирали частици, които се движат със скорост по-бърза от скоростта на светлината, ще повторят опита с малки промени, за да докажат своите резултати.

Според Айнщайн няма нищо, което да се движи по-бързо от скоростта на светлината и всяко доказателство, че неутриното са способни на това, може да окаже фундаментално влияние върху нашето разбиране за вселената и времето.

Изследователи от ЦЕРН (Швейцария), най-голямата лаборатория в света, миналия месец съобщиха, че неутрино са били наблюдавани да се движат малко по-бързо от скоростта на светлината. Но новината от получените резултати се сблъска с голяма доза скептицизъм в научните среди, защото специалната теория на относителността на Айнщайн - един от фундаментите на модерната физика - не позволява подобно нещо.

Резултатите от експеримента Opera, показаха че частиците, които "пропътуваха" 732 км под земята от лабораторията в ЦЕРН до Гран Сасо (Италия) са се движили малко по-бързо от скоростта на светлината, защото са "пристигнали" с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото, ако се бе придвижил със скоростта на светлината.

Резултатите са толкова неочаквани и с такова изключително значение, че изследователите не притендират да са направили откритие, а вместо това канят учени от целия свят да потърсят за възможни грешки.

Сега екипът ще повтори експеримента с някои промени, за да излючи предполагаемите пропуски.

Част от критиците твърдят, че грешката може да е възникнала при измерването на времето, което се смята от средната стойност на насочения сноп частици, а не се измерва директно.

cern2

Д-р Серджо Бертолучи, директор на научните изследвания в ЦЕРН, заяви, че с помощта на по-кратки импулси от частици, може да разреши този проблем.

Той заяви пред Би Би Си: "В последните няколко дни, ние изпращахме до Гран Сасо различна времева структура на насочените снопове частици. Всяко неутрино, достигнало до Гран Сасо, може ясно да се свърже с група протони в ЦЕРН."

Проф. Matt Strassler от Rutgers University, който откри възможни недостатъци в първоначалния експеримент, заяви, че новият опит ще помогне за изясняване на резултатите.

Той коментира в блога си: "Все едно да свирим серия от изолирани тонове, вместо да изсвирим един продължителен тон. Като във втория случай трябва да знаем точно кога сме започнали и кога сме спряли да свирим, докато при първия случай чуваме всеки тон отчетливо и това е всичко."

Източник: www.telegraph.co.uk

Video: CERN: Neutrino particles travel faster than light speed

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube