Chasing-Ice-FrontПрез пролетта на 2005 г., фотографът на National Geographic, Джеймс Балог се отправя към Арктика с една трудна задача: да заснемане и след това да разкаже историята на променящия се климат на Земята. Дори и със сериозни научни знания, Балог е бил скептичен по отношение на изменението на климата и малко циничен за естеството на академичните изследвания. Но това първо пътуване в Севера отворило очите му за най-голямата заплаха в човешката история. Видяното от него, го подтикнало да се изправи лице в лице с предизвикателството, поставяйки не само кариерата си под въпрос, но и живота си в голяма опасност.

 

James-BalogПреследване на Леда (Chasing Ice) разказва за мисията на един човек да се опита да промени хода на историята, като  събере цял арсенал от неоспорими доказателства за реалните климатични изменения на нашата планета. Пребивавайки няколко месеца сред ледовете, при първото си пътуване до Исландия, фотографът, замислил най-смелата експедиция на живота си, наречена Extreme Ice Survey. Събирайки група млади авантюристи, Балог започнал да разполага революционните за времето си time-lapse камери в цяла Арктика, за да заснеме променящите се ледници за няколко години.

Тъй като дебатът поляризирал Америка и интензивността на природни бедствия значително се покачили в световен мащаб, Балог бил на предела на силите си. Борейки се с неизпитана до тогава технология, при минусови условия, той се изправя лице в лице със собствената си смърт. Отнема му години, за да види плодовете на собствения си труд. Неговите натрапчиво красиви видеоклипове са събрали годините в минути и уловили вековните планини от лед как изчезват със зашеметяваща скорост.

"Някои от кадрите, които ще видите в този филм, показват пейзажи, които може би никога вече няма да бъдат видени наживо, докато съществува човешката цивилизация," казва Джеймс Бейлог.

Chasing-Ice-1

Преследване на Леда (Chasing Ice) представя опита на един фотограф, в желанието си да опита да предостави достатъчно ясни доказателства за климатичния срив и да породи желание у нас за борба и надежда да помогнем за спасяването на нашата, наситена с въглероден диоксид синя планета.

Chasing-Ice-2

Вижте официалното кратко видео за филма:

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube