Codex Seraphinianus CoverТова е книга написана, но не преведена. Напечатана, но непрочетена. Консумирана само визуално. Даже и от автора. Това е книга-гатанка и се казва "Codex Seraphinianus".

Написана и илюстрирана от италианския архитект и промишлен дизайнер Луиджи Серафини в продължение на около 30 месеца през 1976 - 1978 г. Тя съдържа приблизително 360 страници (в зависимост от изданието) и се явява илюстрована енциклопедия на непознат и измислен свят, написана на неизвестен език с необяснима азбука.

 

През 1978 г. в Милано, издателство Franco Maria Ricci получили пакет. Когато сътрудниците на издателството го отворили, намерили голямо количество илюстрирани страници. Това били рисунки – много причудливи и странни. Самият текст към тях не могъл да прочете никой.


Съпровождащото писмо към пакета обяснявало, че автора на труда - Луиджи Серафини, е създал енциклопедия на въображаем свят по примера на средновековните научни кодекси: всяка страница детайлно изобразява определен обект, действие или явление; забележките са написани на измислен език.

Самото заглавие „SERAPHINIANUS” е абревиатура на: „Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish Incarnations of Normal Items from the Annals of Naturalist/Unnaturalist Luigi Serafini” (в превод "Странните и Необикновени Представи на Животни и Растения и Дяволски Въплъщения на Обикновени Неща из Аналите на Натуралиста/Ненатуралиста Луиджи Серафини").

Една част от труда е посветена на Природата и Науката, включваща почти всичко - флора, фауна, физика, механика... Друга част – на Човекът – образи на обикновени и необикновени хора, писменост, храна и облекло, архитектура, игри и развлечения. А съвсем друга обхваща историята на извънземната писмена система използвана в самия Кодекс.

Илюстрациите най-вече представляват сюрреалистични пародии на вещи от реалния свят. Някои от тях могат ясно да се разпознаят, а други наистина са уникални. На практика, всички изображения са нарисувани подробно, ясно и с много богати детайли.


В този си вид Codex Seraphinianus представлява пълноценна енциклопедия на един измислен свят, който може би е съществувал, съществува или ще съществува някъде из Вселената.

Codex-ът е един от най-любопитните примери за илюстрована книга. „Четенето” на тази книга изисква нетрадиционно възприятие и непривична нагласа.

Едва ли бихме могли да намерим някакъв смисъл в четенето на тази книга, но със сигурност насладата от това да се докоснем до едно толкова сюрреалистично въображение, което вероятно се доближава до това на Салвадор Дали, ще остави дълбока следа в нашата памет.

Ето и няколко страници от самата книга:

 

Codex Seraphinianus 1Codex Seraphinianus 3

 

Codex Seraphinianus 2

 

Codex Seraphinianus 4Codex Seraphinianus 5

 

Codex Seraphinianus 6

 

Codex Seraphinianus 7

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube