mai1Какво ни очаква на 21 декември 2012 година? Краят на света или ново начало? Докато едни говорят за слънчеви бури и нова фаза в еволюцията, други очакват нашествие на извънземни. Да вярваме ли на предсказанията?

С австрийски акцент губернаторът на Калифорния се обръща към съгражданите си: "Край на света няма да има!". В същия момент земята се разцепва и Лос Анджелис потъва в Тихия океан. Зрелищната сцена от кинофилма на Роланд Емерих "2012" съдържа не само иронична нотка спрямо Арнолд Шварценегер. Тя е посветена на един в последно време често дискутиран феномен - краят на света.


Сценарии за края на света

Този ръкопис на маите е с обща дължина от 3,56 м.Bildunterschrift: Този ръкопис на маите е с обща дължина от 3,56 м.

"Искахме да направим филм на темата за Ноевия ковчег и по време на проучванията се натъкнахме на информацията за 2012 година", казва режисьорът. Според календара на маите на 21 декември 2012 ще настъпи краят на света. Но дали наистина, според системата на древния индиански народ, над човечеството тегне зловеща опасност? Какво казват учените? "Календарът на маите се състои от три системи", обяснява Ларс Фрюзорге, доцент по мезоамериканистика към университета в Хамбург. "Най-важната е т.нар. дълго броене. То започва от една митична дата, на която е бил създаден светът."

Пресметнато според григорианския календар, началото на летоброенето за маите започва на 13 август 3114 година преди Христа. Мисълта за края на света се оповава на факта, че на 21 декември 2012 ще бъде достигната датата, на която календарът би могъл да свърши или пък да започне отначало, казва Ларс Фюрзорге.

В действителност в някои ръкописи на маите фигурират различни сценарии за края на света. Подобни прокоби обаче са съмнителни, твърди Михаел Кункел, математик и експерт по предсказанията към института за научни изследвания на паранауки. Ставаме свидетели на опити за интерпретиране на стари текстове, чието значение ни е напълно непознато, казва той.

Какво ще е влиянието на очакваните слънчеви бури?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Какво ще е влиянието на очакваните слънчеви бури?

Физик: "Потоп няма да има"

2656_320Междувременно с датата 21 декември 2012 се свързват все повече митове. А всъщност тогава настъпва просто нещо като смяна на хилядолетието. Освен това съществуват и ръкописи, в които се говори за много по-далечно бъдеще - например за 3 октомври 4772 година.

Какво ще се случи обаче, ако краят на света изобщо не настъпи? Езотериците говорят за нашествие на извънземни, за галактични лъчи на синхронизацията или за времева вълна, която ще въведе нова фаза в еволюцията. Често се споменава и вероятността от избухване на слънчеви бури, които ще променят ДНК на човека. Физикът Аксел Квец от института Макс-Планк има друг отговор: "Слънчевите бури биха могли да доведат най-много до северни сияния. В най-лошия случай половината човечество ще остане без ток. Но потоп няма да има", категоричен е експертът.

 

Източник: http://www.dw-world.de

Любопитно

Орбитите на повечето астероиди преминават между орбитите на Марс и Юпитер.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube