wahine-ww1Учен от Кеймбридж обръща внимание, че ходът на предишните пет столетия също е бил предопределян от събития, случили се в средата на второто им десетилетие

Драматично събитие, което ще определи хода на целия XX век, ще се случи през 2014 г., твърди учен от Кеймбриджкия университет.

Според проф. Никълъс Бойл случващото се през тази съдбоносна година ще определи дали светът ще се радва на мир и просперитет през следващите десетилетия или ще бъде раздиран от войни и бедност.


Ученият смята, че финансовите сътресения може да станат причина за кризата и реакцията на американските лидери ще бъде от съществено значение за преодоляването й.

Той е убеден, че нови глобални организации, а не националните държави ще бъдат ключа към осигуряването на стабилност.

Проф. Бойл е избрал именно 2014 г., защото ходът на предишните пет столетия също е бил предопределян от събития, случили се в средата на второто им десетилетие.

Така например през 1517 г. Мартин Лутер заковава своите тезиси на вратата на църквата във Витенберг, с което поставя началото на Реформацията и възхода на протестантството.

Век по-късно, през 1618 г., започва 30-годишната война и десетилетията на религиозни конфликти в Западна Европа, които завършват с установяването на Хановерската династия в Англия през 1715 г.

Виенският конгрес се провежда през 1815 г. след поражението на Наполеон, донасяйки век на относителна стабилност в Европа.

През 1914 г. обаче избухва Първата световна война -

катастрофален конфликт, отнел живота на милиони хора и задал атмосфера на раздор на международната сцена през целия XX век.

"Природата на даден век си проличава именно през второто десетилетие, така че защо нашето да е по-различно? Отчасти времето има общо с начина, по който разделяме разбирането си за човешката природа и човешката история.

Ако векът ще има някакви отличителни черти, те ще станат ясни до 20-ата му година - същото важи и за хората. Друг фактор е смяната на поколенията", пише проф. Бойл в
книгата си "2014 - как да оцелеем при следващата световна криза", която излиза днес.

Авторът предрича, че икономическият колапс може да възвести началото на по-голяма криза в международните отношения.

САЩ ще се превърнат в основен играч при вземането на съдбоносните решения, като или ще ни осъдят на век на насилие и бедност, или ще ни отведат в нова ера на глобално сътрудничество.

Бойл обаче предупреждава, че мирната алтернатива е единствено възможната, ако светът осъзнае, че ерата на националните държави е отминала и въведе ефективна световна система за управление.

Любопитно

Слънцето се вижда около 1600 пъти по-слабо от Плутон, отколкото от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube