orenda-frontПреди ден попаднахме на една изключително интересна следа, за една отдавна забравена система от знания, която води началото си от българските геогафски ширини. Едно учение, което историци, културолози, привърженици на мистиката и на древните комплекси учения за духовност твърдят, че са притежавали Колобрите.

Кои са Колобрите?

Колобрите обвити с мистика и легенди са част от миналото на Българите. Възприемани са като лечители, знахари, посветени или знаещи тайните на Вселената. Магове, притежаващи знание и сила да направляват законите на природата. Какво е било това знание? Истина ли е, че са умеели да лекуват и да общуват помежду си от разстояние, че са можели да бъдат на две места едновременно? Че са били ...? Каквито и да са били, те вероятно са владеели силата, наречена Оренда.

Какво е ОРЕНДА?

ОРЕНДА е древно знание, свързано с Българите, старите Руни и Глаголицата. Оренда е Духовен път, Практика, Концентрирано намерение за щастие, Свързване със същността ни от Светлина, Дъхът на Бога.

Силата на изображенията.

Йоан Тритемий (1462г. – 1516г.) е бил автор на много произведения, свързани с история, криптография и окултизъм. В трактата си „Печати и магични изображения“, той коментира силата на символите и изображенията:

„Вярно е, че има изображения и фигури, издълбани в метал и камък, които притежават особени свойства. Причината на тия свойства не трябва да се приписва на веществото, а на божествена и магическа причина, по-горна и по-висша, както древните са я нарекли с точност „оръдие и духовна връзка“. Чрез нея тялото и душата - същности, отстоящи една от друга, се съединяват една с друга, така магнитът привлича желязото. Чрез ходатайството и намесата на това оръдие и на тая свръзка, древните влияели на мозъка, органите и веществата. Ала воля, упорство, чистота и ред други качества трябва да притежаваш, че да овладееш тези изображения ... „

Orenda-symbol-keyСъществува геометрична фигура, която наричам „фигура-ключ”. Всеки старобългарски знак се вписва в нея. След десет години проучвания Васил Йончев (изследовател на произхода на старобългарските азбуки и писмени символи) твърди, че всеки знак от глаголицата произлиза от фигура, която той нарича „ключ-модул”. Според него Константин-Кирил Философ е познавал тази фигура, създавайки нашата азбука. Но феноменалното е, че всеки свещен Символ на земята, се вписва идеално във „фигурата-ключ” и всеки символ Оренда се вписва в тази „фигура-ключ”. За мен прякото виждане на Символите преди година беше подарък. Голямо приключение е да осъзная в пълнота фигурата, Символите, посланията и тези две сили, които изграждат Вселената ни: концентрирано намерение и синхронизиране. И винаги да помня, че всичко е взаимосвързано.

В живота си човек често взима решения, воден от разума, пренебрегвайки вътрешните си усещания или своята интуиция, която е част от нас. Гласът на разума и шепотът на интуицията се разминават. В повечето случаи сме склонни да се доверим на „здравия“ разум, а не на неясните ни усещания. Но дали това, което ни повелява разумът, е най-доброто? В много ситуации разумът е този, които ни обърква с вечното претегляне на “за” и “против”. Разумът анализира, търси доказателства, търси логика, опитва се всичко да „вкара“ в определени рамки. Ние сме обременени от външни влияния, очаквания, представи, нагласи, обществено мнение, среда и т. н. и това ни пречи да достигнем до истинската Мъдрост, до самите нас. Когато контролът на разума отслабне, към съзнанието ни си пробиват път интуитивните знания. Интуицията е като смътен глас, гласът на душата… Интуицията е инструментът на душата, който ни свързва с истински значимите за нас неща.

Orenda-Symbols


Оренда или името на Божествената енергия по нашите земи.

(Разказът на човек, осъзнал силата и значимостта на Оренда)

Ще започна с моята първа среща с Оренда. Беше отдавна...Бях абсолютна отдадена на Тай дзи цюан и предана на Рейки! Но вече бях започнала с проучванията си на Българското обредно наричане и окултизма във фолклора. Един ден видях символите Оренда. Разтърсиха ме...и...ги отрекох! Категорично!

След време разбрах, че и аз бях попаднала в идиотската "схема на авторитета". Просто човекът, който ми ги показа ми беше толкова близък, че изобщо не го погледнах сериозно. Даже започнахме да се караме. Той беше убеден в истината на този път, а аз заета да повтарям цитати от стари духовни "проверени" учения. Каква загуба на време!!!

После започнах тайничко от него да пробвам... И така започна голямото приключение. Търсенията ми по българската следа се оказа на абсолютно прав път!


Та Оренда беше Самата Магия!
Всичко , което Е, съм!
Всичко, което съм , Е!

Това беше словесния ключ (мантрата) на първия символ, който видях! Универсалните символи Оренда са 12. Те са "живи". Представляват Био Органична Геометрия (Б.О.Г.). Когато човек, не познаващ символите, застане пред тях, той избира чисто интуитивно символа , от който Душата му има нужда, ключът към Неговата врата към Пътя . Виждала съм го стотици пъти и винаги е било абсолютно точно!

Какво всъщност е Оренда?

Енергия, разбира се. Някои я наричат Дъхът на Бога, други Небесен водач. Дали Оренда е българската енергия? Това е любимият ми въпрос! Дали Рейки е японската енергия? НЕ!

Ки, Ци, Чи, Ла, Хварно, Светия дух, Прана...Всичко това са имена на Божествената енергия. И не щеш ли се оказа, че и по нашите земи тази енергия е имала име! Още преди векове...още по азиатските ни земи... Даже сме го учили в училище, помните ли?

И както всеки народ и всяка религия защитава своята философия и има различни практики, така и българите много отдавна са познали онази Висша движеща сила!

all-connected


Преди време много се ядосвах, че на всякакви духовни практики в България, хората работят с Прана, с Рейки, цитират разни западни "ченълери" (любимата ми дума!).


Вече не се ядосвам, добре де, ядосвам се по-малко. Много съм писала по темата и няма да пиша пак! Искам само да кажа, че няма нищо по-страшно за една вяра и за една земя от това , да бъде забравена! Битките срещу нея и злите езици са само знак, че тя съществува! Но когато народа полека забравя езика си, когато спре да отдава почит на собствените си свети места, когато спре да чете авторите си и дори забрави името на енергията и корените си, това е началото на Края!

ОРЕНДА Е ИМЕТО НА БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

 
Когато аз работя с Оренда, Наричането и Сбъдването се случват. То е като дълбоката ОРАН. Обръща всичко и засятото семе покълва по-здраво и по-бързо. И така, както Рейки е неотлъчно свързана с Японската земя и носи нейната философия, така Оренда е здраво свързана с българските ни корени. И символите идват не случайно на тази земя.

Преди две години един възрастен човек в село Длъжко ми каза, че на Преображение си познал Орендата. Неговият дядо му казал, че на 40 години, мъжа влиза в силата си. Тогава на Преображение, трябвало да застане по изгрев с чиста, бяла риза и когато изгрее Слънцето, да отреже "старата си сянка" и да "посрещне" Орендата си. Така се наричали Силата да ореш земята си и Мъдростта да отчуваш челядта си...

За това, когато по време на Наричане правя мълчана вода, вътре полагам 12 символа Оренда. И когато Тайнството "се завърти" всеки добросторник намира верния си ключ в Оренда. Винаги!

enlightment-light


Разказът са силата и значимостта на Оредна е благодарение на Rozmari De Meo и orenda.bg

Любопитно

"Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената се е целила доста ниско и се е задоволила с много малко!" Джордж Карлин

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube