veneraПопулярното научно издание Space.com предупреждава американците за странен светъл обект, който ще се появява в небето малко преди да изгрее слънцето.

Обектът, който може лесно да бъде объркан с НЛО, всъщност е планетата Венера, която от вчера може да бъде наблюдавана в югоизточната част на хоризонта 30 минути преди изгрев слънце.

В края на месеца нейната поява ще е с два часа и половина по-рано.

Освен това, на 5 ноември ще станем свидетели и на друго явление, свързано с тази земна съседка.

Луната ще застане между Земята и Венера, което означава, че за известно време планетата няма да бъде видима.

Венера е планетата, която може да бъде видяна както при залез, така и при изгрев слънце, в зависимост от сезона.

Преминаването от вечерната й позиция към сутрешната става по-бързо, като разликата се дължи на позицията на планетата спрямо Земята.

Когато Венера се движи от сутрешното към нощното небе, тя се намира от другата страна на Слънцето спрямо Земята.

Тогава тя е на 160 млн. мили от нас и се движи с най-бавната си скорост спрямо останалите звезди в посока изток.

От друга страна, преходът й към сутрешното небе е с малко по-различен механизъм. В този момент планетата преминава между Слънцето и Земята и се намира на 25 млн. мили от нашата.

Това означава, че спрямо останалите звезди тя се движи много по-бързо. Освен това спрямо нашата перспектива изглежда, че се движи в обратната посока на Слънцето, т.е. Венера - на изток, а Слънцето - на запад. Това е причината и за внезапната й поява на небосклона рано сутрин.

Тази фаза на Венера най-добре може да бъде видяна през телескоп в началото на ноември. Тези, които използват оптика, могат да видят огромен полумесец в момента, в който планетата се появи на небосклона. Това може да бъде наблюдавано и с бинокъл, както и с невъоръжено око, в случай че зрението ви е много силно.

Освен това явление, през този месец, на 17 ноември, може станем свидетели и на метеоритния поток Леониди, който ще премине по пътя на планетата Марс.

Най-добре ще се вижда в Азия, но и в България може да имаме шанса да видим метеоритния дъжд, ако продължи повече от очакваното.

На 26 ноември може да бъде видяна в целия й блясък и кометата Хартли 2 (103P), която се намира не много далеко от Земята.

venera

Източник: space.com

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube