big bang universe1Има доказателства за съществуването на Вселена преди Големия взрив, твърди известният професор Роджър Пенроуз (Penrose) от Оксфордския университет. По думите му концентричните кръгове, открити в космическия микровълнов фон, са доказателство за събития, станали преди възникването на Вселената.

Космическото микровълново фоново излъчване представлява „ехо“ от Големия взрив, или по-точно от Вселената, каквато е била едва 300 000 години след Големия взрив – микроскопичен период от време в сравнение с възрастта на Вселената – 13,7 млрд. години. Изследванията на Пенроуз, който заедно със световноизвестния физик Стивън Хокинг получи престижната награда „Волф“ през 1988 г. за приноса си към познанието за Космоса, добавят нови доказателства към теорията, че Вселената се е разширявала и свивала многократно.

090113-big-bang-inflation-02.grid-6x2

Проф. Пенроуз и неговият колега проф. Вахе Гурзадян от Ереванския университет смятат, че образите на космическия микровълнов фон, получени от микровълновата анизотропна сонда на НАСА "Уилкинсън", показват следи в лъчението, които са по-стари от Големия взрив.

Според учените изследването отхвърля широкоразпространената „инфлационна“ теория, според която Вселената е възникнала с Големия взрив и ще продължи да се разширява до определен момент в бъдещето. Те смятат, че кръговете са доказателство за съществуването на изключително мощни гравитационни вълни, породени от сблъсъци на свръхмасивни черни дупки преди последния Голям взрив. Това според тях означава, че Вселената преминава през цикли, доминирани от Големи взривове и сблъсъци на свръхмасивни черни дупки.

 universe-before-big-bang

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube