stephen.hawking.the.great.design.golemiat.proektВ модерната физика Господ няма място в създаването на вселената, заключава Стивън Хоукинг. Точно както Дарвинизмът премахна нуждата от създател в сферата на биологията, най-изтъкнатият учен на Великобритания доказва, че нова серия от теории правят излишна ролята на създател на вселената, пише вестник "Таймс".

В предстоящата му книга, извадка от която е публикувана ексклузивно в Еурека, излизаща днес заедно с печатното издание на вестника, професор Хоукинг определя отговора на въпроса "Нуждае ли се вселената от създател?". Неговият отговор е звучно "Не". В "Големият проект" /"The Great Design"/, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов, Хокинг обяснява, че поредица от нови теории е направила Създателя на Вселената излишен.

Далеч от идеята за събитие "едно на милион", което може да бъде описано само чрез необикновено случайно откритие или с божествена намеса,  е бил неизбежно последствие от законите на физиката, посочва Хоукинг.

"Заради закона на гравитацията Вселената може да се създаде от само себе си от нищото. Спонтанното формиране е причината за съществуването на нещо, за съществуването на Вселената, за нашето съществуване. Не е необходимо да се обръщаме към Бог, за да активира Вселената", пише Стивън Хокинг, цитиран от БТА.

От 1974 г. ученият работи над "съчетаването" на двата крайъгълни камъка на съвременната физика - Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, която касае гравитацията и широкомащабни феномени, и квантовата теория, описваща поведението на субатомните частици. Последните коментари на Стивън Хокинг свидетелстват, че той е "скъсал" с предишните си възгледи, според които да се гледа на Бог като създател на Вселената не е несъвместимо с науката.

В новата си книга ученият отрича възгледите на Исак Нютон, според когото Вселената не е могла да възникне самостоятелно от първичния хаос и е била необходима по-висша сила - Бог. Ученият споделя, че идеята за саморазвитието на Вселената го е осенила през 1992 г., когато е открита нова планетна система, подобна на Слънчевата. "Тогава разбрах, че не сме уникално явление в космоса", казва Хокинг.

Книгата "Големият проект" излиза на пазара на 9 септември. 68-годишният Стивън Хокинг страда от нелечимото заболяване амиотрофична латерална склероза, известно като болест на Лу Гериг. Диагнозата му е поставена още на 21-годишна възраст. Той е прикован към инвалидна количка и използва компютър, за да може да говори, но това не пречи на активната му научна дейност. Хокинг се прочу по света с бестселъра си "Кратка история на времето", припомнят агенциите.

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube