sixth-sense-frontШестото чувство помага на хората да усещат магнитното поле. Това показва ново изследване, което установило, че протеин в човешката ретина реагира на магнитното поле. Заради експериментите той бил имплантиран и на вездесъщите мушички дрозофили.

Изследователите предупреждават, че макар и резултатите да показват, че този човешки протеин има способността да работи като магнитен сензор, няма данни дали хората наистина го използват за това или не.

Стивън Репърт, професор по невробиология в медицинския университ в Масачузетс споделя, че научното изследване повдига въпроса за преразглеждане на наличието на шесто чувство. Той смята, че в него се крие и отговорът за това какви са миграционните процеси при животните, на какъв принцип работят, как животните се ориентират и че вероятно по отношение на улавянето на магнитни полета, ние хората не се различаваме толкова много от самите животни.

Минали научни изследвания са стигнали до извода, че съществуват спомагателни способности, криещи се в пространственото зрение, например при морските костенурки и ятните птици, които улесняват тяхното миграционно предвижване. За да си представим магнитно поле обаче, просто върху обектите, които виждаме, трябва мислено да "начертаем" координатна система.

migration1

Смята се, че усещането за магнитно поле при животните се дължи на специални протеини, наречени криптохроми (cryptochromes), които също са открити в човешката ретина. Тъй като много поведенчески изследвания досега са свидетелствали, че хората не могат да усещат магнитните полета, то с проучване като това, което разкрива тази възможност, въпроса става доста спорен, тъй като има доказателства, че геомагнетизма въздейства върху светлината в нашите очи.

За да се убедят, че това наистина е така и при хората, Репърт и неговите колеги направили опит с диви плодови мушици, като ги групирали на две. Едните те оставили недокоснати, а на другите подменили протеина с този при хората.

След това те пуснали плодовите мушици в Т-образен лабиринт, чиито два края завършвали с намотки, обвити по такъв начин, че когато е пускан през него слаб ток, намотките се превръщали в намагнетизирани бобини. Освен това екипът променял коя страна да е намагнетизирана, както и силата на магнитното поле, което дори надвишило до осем пъти силата на магнитното поле на Земята.

Тогава мушичките, носители на човешките криптохроми ясно демонстрирали чувствителност към магнитните полета - от една страна или ги избягвали, така като те биха направили в естествената си среда, когато не са аклиматизирани към магнетизма, или пък показвали предпочитание към намагнетизираната страна на лабиринта, когато били примамвани с кубчета захар, за да се доближат до магнитното поле.

Човешкият протеин, работел обаче само в синия спектър на светлината, твърдят изследователите.

 sixth-sense-1

 

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube