invisibility1Хем ги виждате, хем не. Две думи, мантии невидимки. Всички можем да ги използваме от време на време.

Група учени започнали да използват няколко въглеродни нанотръби наведнъж, за да накрат обектите да изчезват. Същият този принцип, който създава миражът, може също да се използва за изобретяването на "мантия невидимка", подобна на тази на Хари Потър.

 Начинът, по който тя работи, е, когато топлината променя плътността и температурата на въздуха, светлината се огъва, което позволява на причудливи неща да се появяват или, както е в този случай, да изчезват. За съжаление, единственият недостатък тук е, че на този етап ще трябва да се насладим на всички невидими промъквания само и единствено под вода.

През последните години много учени се опитваха да използват метаматериалите за създаване на мантии невидимки, които да насочват светлинните вълни покрай носителя на мантията. Засега обаче това е възможно само за много малки предмети или пък за точно определени цветове. Тъй като светлината и магнетизмът са двете лица на една и съща физична сила, много от същите принципи важат и при магнитните мантии, обяснява авторът на изследването Алваро Санчес.

Магнетизмът беше много важен в технологиите през последните 150 години. Знаем много добре как да създаваме магнитни полета, но досега не можехме да ги изолираме в определено пространство”, обясни Санчес.

carbon-nanotubes-invisibility-cloak Въглеродни нанотръби

 

„Онова, което нашият подход предлага в допълнение към предишните изследвания, е способността на свръхпроводимия пласт да изолира магнитно поле, идващо от магнит, поставен под мантията”, обясни Санчес. Това означава, че такъв антимагнит може да скрива всякакви предмети, дори и магнитни.

Учените работят върху модел на своето откритие, което ще може да позволи например на хората с пейсмейкъри да бъдат подлагани на ядрено-магнитен резонанс или да намери приложение в областта на производството на електроенергия. Такава мантия невидимка може да скрива „магнитния отпечатък” на подводници и така те да не могат да бъдат засичани и да избягват подводни мини или дори да надхитри метален детектор.

В краткото видео нагледно е представен илюзорния ефект в следствие на термичната промяна на въглеродните нанотръби.

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube