perseidiТази нощ метеорният поток Персеиди достига своя максимум и ще озари небето със стотици падащи звезди образувайки най-силният и най-красив звезден дъжд през годината.

Най-доброто време за наблюдаване на падащите звезди е около 23 часа.

По информация на Националната астрономическа обсерватория в Рожен тази неделя в интервала от 15:00 до 17:30 ч (по Гриниуч) ще могат да се видят около 100 метеора на час. Най-подходящото време за наблюдение на падащите звезди от нашата страна обаче е в нощта на 12 срещу 13 август, до изгрева на Луната в 2:16 ч.

Метеоритният дъжд, който ще бъде най-силен на 12 август, се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - падащи звезди. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка.

В периода от 11 до 16 август преди изгрева пък ще можем да видим подреждането в права линия на Луната, Венера, Юпитер и Меркурий в източната част на небето, заедно с тънкия сърп на Луната. Съзвездието Орион също ще бъде над хоризонта.

Съвети за наблюдение и снимане:
Изберете място далече от градски светлини, с широк хоризонт, при ясно време.
Ще се виждат най-добре от 23 часа, когато е изгрева на Персей, до разсъмване. Луната няма да пречи, тъй като моментът съвпада и с новолуние - тя ще залезе около 21 часа и нощта ще бъде тъмна.

Варианти за гледане са:

  • Високо в планина (най-добре);
  • Сред равно поле; на морето;
  • На село;
  • Далече от големия град;
  • За София – поне 30-40 км от София; Витоша може да се окаже недостатъчна, ако небето над североизток сияе от града. Вариант е Плана планина; Или над Вакарел.

За снимане - ползвайте широки обективи, с дълги експозиции.

Който знае къде е съседната най-близка галактика - тази в съзвездие Андромеда, може да опита да я види с бинокъл или да я мерне с просто око, ако гледа от тъмно място.

Любопитно

Кометите са изградени от лед, скали и органичен материал, които могат да имат големина от няколко мили в диаметър.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube