Codex_Gigas_devilМеждународен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във филм на National Geographic.

Според легендата Кодекс Гигас е дело на монах, който нарушил монашеската си клетва, за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне наказанието, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Към полунощ монахът осъзнал, че не ще може да изпълни обещанието си, поради което продал душата си на Дявола, който завършил ръкописа вместо него. В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.

Въпреки тази легенда Кодекс Гигас не е унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество схоластици.

Именно заради това изображение, а не заради размерите си, Codex Gigas е обявен за “осмото чудо” в християнския свят. Той обаче донесъл на манастира в Подлажице не прослава, а унищожение – обителта била разрушена до основи в хода на религиозните войни през XV век.

Codex Gigas - Библята на Дявола - филм на National Geographic, изтегли оттук.

Доказани факти:

 • Codex Gigas е най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни. 92 см. дължина, 50 см. ширина и 22 см. дебелина.
 • За изработката му е била използвана телешка кожа от 160 животни.
 • Теглото на кодекса е близо 75 килограма. Ръкописът е толкова голям, че са необходими двама души, за да бъде повдигнат.
 • Книгата е написана от един единствен човек. Което е непосилен труд и е много трудно да се повярва, но благодарение на графологическа експертиза, вече е доказано.
 • Написването най-вероятно му е отнело 30 години без прекъсване.
 • Предполага се, че авторът е бил монах отшелник, който не се е занимавал с нищо друго, а по-този начин е изкупвал греховете си.
 • Това е единственото му произведение. Почеркът е уникален.
 • Объркването, че е сатанинска библия идва от огромния портрет на дявола, но авторът най-вероятно е искал да съпостави доброто и злото, защото на срещуположната страница е нарисуван райският град.
 • Объркването идва още от една дума "inclusus", която е била тълкувана много дълго време като адско наказание. Но "inclusus" означава също и отшелник.
 • Мастилата са от стрити насекоми.
 • Книгата е съдържала 320 пергаментни листа, 11 от които са откъснати, причината за което вероятно е било съдържанието на липсващите страници.
 • Кодексът е с дървена корица с подвързия от кожа с метални орнаменти.
 • През 2007г. когато е бил изложен за първи и единствен път, Codax Gigas не е била застрахована в застрахователна компания, а директно с държавна застраховка на стойност над 10 милиона евро.

wbible125


Манускриптът е дело на просветен монах копист от манастира Подлажице, който е бил разположен в центъра на сегашна Чехия, но е бил разрушен през 15 в. по време на религиозните войни.  Авторът на "Codex Gigas" е бил осъден да бъде зазидан до края на живота си за тежко престъпление.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията (Вулгата) от Св. Йероним Блаженни с изключение на книгите "Деяния на Апостолите" и "Откровение на Йоан". В кодекса са поместени още енциклопедията "Етимология" на Исидор Севилски, "Юдейска археология" от Йосиф Флавий, "Чешка хроника" от Козма Пражки, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, екзорсистки заклинания и други местни поверия. Ръкописът е написан изцяло на латински език. Почеркът, с който са изписани страниците, е абсолютно еднообразен в цялата книга, което създава легендата, че кодексът е написана за кратко време.

Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации в червено, синьо, жълто и зелено. 290-та страница съдържа уникална 50-сантиметрова рисунка на дявола. Някои от страниците на ръкописа са по тъмни от останалите, а буквите им са по-бледи, което се дължи на въздействието, което светлината оказва върху пергамента. Това показва, че през вековете въпросните страници са били излагани най-продължително време на светлина.

dablova_bible_2Кодекс Гигас е създаден в Бенедектинския манастир в Подлажице, близо до чешкия град Хрудим. За първи път за Кодекс Гигас се споменава през 1229г. По-късно кодексът е предаден на Цистерцианския манастир Седлек, който го продава на Бенедектинския манастир в Бржевнов. В периода 1477-1593 Дяволската библия се съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594г. е отнесен в Прага като част от колекцията на император Рудолф II.

В края на Тридесетгодишната война, през 1648г., колекцията на Рудолф II е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като военна плячка. През 1649г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм, където се съхранява и до днес. През 2007г. след повече от 300 години Кодекс Гигас отново е върнат в Прага, където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека.

През 2007г. е върнат в Прага най-големия средновековен манускрипт на света "Codex Gigas" или "Дяволската библия".

{rokbox title=|Codex Gigas :: In Prague | thumb=|images/stories/myst/codex.gigas/codex.gigas.youtube.jpg | size=|640 360| album=|500fun1|}http://www.youtube.com/watch?v=2q1BF_ofoJY{/rokbox}

Tук може да разгледате Codex Gigas

Codex Gigas - Библята на Дявола - филм на National Geographic, изтегли оттук.

Любопитно

Кометите са изградени от лед, скали и органичен материал, които могат да имат големина от няколко мили в диаметър.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube